Sixteen tons


Zilele trecute am vazut, pare-mi-se, pe Cinemax un film despre conditia minerilor irlandezi de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Filmul se numeste The Molly Maguires, este realizat in 1970, regizat de Martin Ritt si-i are drept actori principali pe Sean Connery si Richard Harris. O istorie trista a unor oameni plecati din tara lor (pe care o iubesc atat de mult si de care sunt atat de mandri) din pricina foametei si care incercau sa-si faca un rost pe Taramul Fagaduintei. Oameni care lucrau in minele din Pennsylvania in conditii foarte grele si care erau foarte prost platiti si supusi la numeroase abuzuri impotriva carora aproape ca nu puteau riposta. N-am de gand sa scriu nimic mai mult despre film, insa il recomand pentru ca merita a fi vizionat. Alaturi de The Grapes of Wrath si Of Mice and Men arata o parte din felul in care erau tratati de multe ori muncitorii si ne face sa intelegem ca drepturile s-au castigat, de prea multe ori, cu sange.

Filmul acesta insa mi-a facilitat insa rememorarea unui cantec pe care l-am indragit foarte mult inca de la prima auditie si care, la randul sau, vorbeste despre conditia minerilor americani obligati sa cumpere cele necesare traiului si lucrului de la magazinele companiilor pentru care lucrau ajungand, de multe ori, sa munceasca pentru a putea plati datoriile acumulate (si asta fara a fi niste oameni necumpatati). Pentru a sugera aceasta realitate inrobitoare, unul dintre versuri declara: „Saint Peter don’t you call me ‘cause I can’t go / I owe my soul to the company store”.

Mai jos puteti il puteti asculta pe Tennesee Ernie Ford cantand piesa aceasta si, n-ar fi rau, sa va ganditi ca si azi exista o multime de situatii de genul acesta in unele tari africane si unele tari asiatice. Nu credeti? Nu-i nimic. Dar n-ar fi rau sa va informati putin cu privire la salariile platite, sa zicem, celor care culeg… cafea. Sau celor care lucreaza in fabricile care produc incaltimintea sau hainele pe care le purtam…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s